Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Miętowy mus cukiniowo-ogórkowy z chipsem z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkawa cukinia, delikatny ogórek i orzeźwiająca mięta zamknięte w lekkim musie z dodatkiem jogurtu i podkreślone słonym chrupkim chipsem boczkowym to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na letni obiad lub kolację.

Miętowy mus cukiniowo-ogórkowy z chipsem z boczku

Składniki:

Miętowy mus cukiniowo-ogórkowy z chipsem z boczku

 

  • 1 cukinia
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mięty
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • 2 plastry boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Miętowy mus cukiniowo-ogórkowy z chipsem z boczku
Cukinię i ogórka myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną cukinię i ogórka około 5 minut. Po tym czasie do garnka dolewamy bulion i gotujemy następne 5 minut – odstawiamy do przestygnięcia.

Na patelni przesmażamy na chrupko boczek wędzony pokrojony w paski. Odstawiamy. Do wystudzonych warzyw dodajemy zioła i blendujemy całość. Mus doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na miseczki lub do filiżanek wlewamy porcję musu, na każdej kładziemy łyżeczkę jogurtu i chipsy z boczku, dekorujemy listkami świeżej mięty lub oregano.

Blog: Igraszki Losu

Tagi:

cukinia