Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miętowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny sernik na zimno z serka mascarpone, z dodatkiem śmietany kremówki i syropu miętowego, na spodzie z kruchych, maślanych ciasteczek.

Miętowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowy sernik na zimno

 

  • 200 g kruchych maślanych ciastek
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki syropu miętowego

Sposób przygotowania:

Miętowy sernik na zimno
Masło roztopić, przestudzić. Ciastka mocno pokruszyć, wlać do nich roztopione masło. Wymieszać, wysypać do tortownicy(ok. 22 cm), wyrównać, ugnieść, schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie rozpuścić ją, podgrzewając (ja wstawiłam do mikrofalówki na 30 sekund na pełnej mocy) i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Wlać ciepłą (nie gorącą) żelatynę i syrop miętowy. Ponownie dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód z ciastek, wyrównać powierzchnię. Ciasto mocno schłodzić w lodówce. Jak całkowicie stężeje, wyjąć z tortownicy i udekorować (np, wiórkami mlecznej czekolady).
Miętowy sernik na zimno
Roztopione masło dodane do mocno pokruszonych ciastek.
Miętowy sernik na zimno
Dwie łyżki żelatyny namoczone w zimnym mleku.
Miętowy sernik na zimno
Ser mascarpone i cukier puder dodane do ubitej śmietany.
Miętowy sernik na zimno
Syrop miętowy dodany do masy śmietanowo serowej.