Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miętus w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdybym miała określić miętusa w dwóch słowach powiedziała bym ,, smakowite brzydactwo".Najpyszniejszy jest moim zdaniem taki klasyczny- smażony na maśle aromatyzowanym koprem lub z sosem koperkowym.

Miętus w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętus w sosie koperkowym

 

  • 1 mały miętus bez głowy ( jeśli mamy w całości -głowę odcinamy)
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

 

Sposób przygotowania:

Miętus w sosie koperkowym
Skórę miętusa wyczyścić ze śluzu. Najlepiej robi się to posypując go sporą ilością soli i wycierając w nią śluz. Potem myjemy rybę w zimnej wodzie.

Nacinamy skórę od strony brzusznej i usuwamy wnętrzności- ponownie dokładnie myjemy rybę .

Podzielić na 2 porcje - ja filetuję , ale można po prostu przeciąć na dzwonka lub kawałki.

Skropić sokiem z 3/4 cytryny, łyżką oleju , posypać grubo mielonym czarnym pieprzem , skórką z cytryny i zostawić na 30 minut .

Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Posolić i posypać pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło.

Włożyć kawałki miętusa i smażyć na rumiano z obu stron.

Zdjąć rybę z patelni - przykryć by została gorąca.

Na zrumienione masło wcisnąć sok z 1/4 cytryny i wsypać usiekany koperek.

Zamieszać i smażyć minutę.

Wlać śmietankę i ogrzewać na bardzo małym gazie redukując o połowę. Wyłączyć gaz.

Doprawić do smaku.

Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.
Miętus w sosie koperkowym
Miętusa oczyścić ze śluzu- umyć i wyfiletować
Miętus w sosie koperkowym
Filety zostawić w marynacie z soku z cytryny na 30 minut
Miętus w sosie koperkowym
Osuszone filety usmażyć na rumiano na maśle
Miętus w sosie koperkowym
Zdjąć rybę z patelni a na zrumienionym maśle przygotować sos koperkowy