Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miętus w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rybka robiona przy okazji smażenia miętusa na piątkowy obiad. Jak zwykle każde dzwonko czy filet który kupię jest za dużą porcją na nas dwie. Ale nie ma problemu. Z tego co zostaje robię dania kolacyjne.

Miętus w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętus w zalewie octowej

 

 

Sposób przygotowania:

Miętus w zalewie octowej
Miętusa umyć i pokroić na dzwonka ( u mnie robiłam razem na obiad i ten w zalewę ). Umyć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i popieprzyć i oprószyć mąką. Usmażyć na oleju na rumiano ( zdjąć z patelni zanim się doda masło jeżeli robimy oba dania na raz ). Pokroić w paski wszystkie rodzaje papryk i w pół krążki cebulę. Przygotować przyprawy. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać papryki, cebulę i wszystkie przyprawy. Odrobinę posolić. Zagotować. Spróbować czy zalewy nie trzeba doprawić ( ma być kwaśno-słodka- a z czasem nabierze paprykowej nuty). Na dno szklanego naczynia ( przykrywanego ) wlać połowę zalewy z warzywami .Na niej ułożyć usmażoną rybę . Zalać resztą zalewy. Zostawić by ostygło , przykryć i odstawić do lodówki na 3 dni. Jemy rybę razem z cebulkę i paprykami.
Miętus w zalewie octowej
Rybę pokroić w dzwonka- posolić-popieprzyć i oprószyć mąką
Miętus w zalewie octowej
Przygotować marynatę zagotowując wodę z octem- paprykami i przyprawami
Miętus w zalewie octowej
Usmażyć miętusa oprószonego mąka na rumiano
Miętus w zalewie octowej
Zalać usmażonego miętusa gorącą marynatą - odstawić by wystygło i wstawić do lodówki na 3 dni