Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Miętusek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem z landrynkami

Miętusek

Składniki:

Miętusek

 

  • Ciasto:

 

  • jajko - 3 szt
  • cukier - 0,5 szklanki
  • mąka - 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka

 

 

 

  • Warstwa miętowa:

 

  • landrynki miętowe np. leśne - 180 g
  • woda - 1/4 szklanki
  • budyń śmietankowy - 1 op
  • mleko - 360 ml
  • masło - 150 g
  • cukier - 2 łyżki

 

 

 

 

  • Warstwa śmietanowa :

 

  • galaretka agrestowa - 1 op
  • śmietana 36% - 200 g

 

  • + herbatniki - ok. 20 szt
  • czekolada - 20 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miętusek
Ciasto : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20. Pieczemy 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia.Warstwa miętowa: Landrynki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rospuszczą się napewno! )W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa. Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników.Warstwa śmietanowa: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty! Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.