misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Migdałowa sałatka z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatkę wstawić na 15 minut do lodówki, przed podaniem posypać płatkami migdałowymi..

Migdałowa sałatka z selerem

Składniki:

Migdałowa sałatka z selerem

 

  • mały, jędrny świeży seler
  • 2 średnie, czerwone, soczyste, dojrzale jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka startego łagodnego sera żółtego
  • sól
  • cukier lub płynny miód
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Migdałowa sałatka z selerem
Seler dokładnie obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i natychmiast skropić sokiem cytrynowym, starannie wymieszać. Na suchej, gorącej patelni zrumienić płatki migdałowe, wystudzić. Ocet wymieszać z olejem, do smaku dodać szczyptę soli, pieprzu, cukru lub miodu. Sos wlać do selera z jabłkiem. Dodać żółty ser, natkę pietruszki, składniki delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić na 15 minut do lodówki, przed podaniem posypać płatkami migdałowymi..