dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Migdałowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasteczka są przepyszne i proste w przygotowaniu, a mojemu synkowi przynoszą tyle frajdy przy ich sporządzaniu, że musimy je robić co tydzień.

Migdałowe ciasteczka

Składniki:

Migdałowe ciasteczka

 

  • 2 szkl mąki
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka

Przygotowanie migdałów:

Migdałowe ciasteczka
Migdały wsypujemy do blendera i dokładnie miksujemy.

Migdały przekładamy do blendera i dokładnie mielimy na miałko. Migdały przekładamy do miski i dodajemy pozostałe sypkie składniki.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka:

Migdałowe ciasteczka
Zagniecion ciasto dobrze shładzamy w lodówce.

Do sypkich składników dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.

Przygotowanie ciasteczek:

Migdałowe ciasteczka
Wyciete ciasteczka układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Rozwałkowujemy na ok 1/2 cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!