gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Migdałowe kwiatuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka migdałowe z pianką idealne na prezent np, na dzień babci

Migdałowe kwiatuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe kwiatuszki

 

  • Ciasto
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 kropelki olejku migdałowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 40 dag mąki
  • 20 dag mielonych migdałów

 

  • Pianka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Migdałowe kwiatuszki
Składniki ciasta łączymy wszystkie na początku prze chwilę za pomocą miksera, następnie przekładamy na stolnicę wyrabiamy do końca - ciasto odkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto kawałkami rozwałkowujemy, foremką wycinamy kształt kwiatuszka, w połowie ciasteczek wycinamy dziurę w środku. Ciasteczka układamy na posmarowanej blaszce pieczemy 10 minut w temperaturze 200. Rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklance wody, ubijamy kremówkę, dodajemy tężejącą galaretkę.Przygotowaną pianką smarujemy ciasto bez dziurki, składamy drugim ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Migdałowe kwiatuszki
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka
Migdałowe kwiatuszki
Połowę ciasteczek zostawiamy w całości bez dziurek
Migdałowe kwiatuszki
Ubijamy śmietanę kremówkę z tężejącą galaretką
Migdałowe kwiatuszki
Upieczone ciasteczka przekładamy przygotowana pianką