Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Migdałowe lody Amaretto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Kremowe i aksamitne domowe lody migdałowe szybko znikają z mojej zamrażalki, a to dlatego że są przepyszne.

Migdałowe lody Amaretto

Składniki:

Migdałowe lody Amaretto

 

  • 500ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 100g cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

Migdałowe lody Amaretto
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę do której włóż pięć żółtek wraz z cukrem, całość energicznie ubijaj. Po kilku minutach kiedy masa się napowietrzy dodaj likier migdałowy nie przerywając ubijania.

Kiedy masa stanie się gęsta i gorąca to znak że jest już gotowa i że należy zdjąć ją z garnka. Po ostudzeniu ubitych żółtek należy dodać do nich ubitą na sztywno śmietankę, po dokładnym połączeniu przelej całość do maszynki do lodów.