jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Migdałowe makaroniki Amaretto

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie makaroniki podałam na wieczór libijski który przygotowałam na konkurs Siemensa.

Migdałowe makaroniki Amaretto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowe makaroniki Amaretto

 

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe makaroniki Amaretto
Posiekane migdały bez skórki prażymy na suchej patelni. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy zmielone migdały oraz mąkę.Mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy placuszki z masy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 10 minut, a następnie kolejne 15 w temp. 150 st.C Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Na wystudzonych makaronikach robimy kleksy czekoladowe i posypujemy je uprażonymi migdałami. Jeśli lubisz słodką zieloną herbatę z miętowymi listkami - zaparztaki arabski napój i podaj go z ciasteczkami.
Migdałowe makaroniki Amaretto
Ciasteczka po ostudzeniu ozdabiamy kleksem gorzkiej czekolady i uprażonymi migdałami.