Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Migdałowe tosty z przecierem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażone, panierowane w płatkach migdałowych tosty podane z jogurtem naturalnym i przecierem z malin.

Migdałowe tosty z przecierem malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe tosty z przecierem malinowym

 

  • 50 g świeżych malin
  • 1 łyżka cukru
  • 5 czubatych łyżek płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 kromki chleba tostowego
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny - wg uznania

Sposób przygotowania:

Migdałowe tosty z przecierem malinowym
Maliny przebrać, przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier i podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż maliny się rozpadną. Przetrzeć je przez sito. Płatki migdałowe zmielić blenderem. Jajko rozbełtać, dokładnie wymieszać z mlekiem. Kromki chleba tostowego zamaczać z obu stron w jajku i obtaczać w zmielonych płatkach migdałowych. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z jogurtem polane przecierem z malin.
Migdałowe tosty z przecierem malinowym
Rozgotowane przetarte przez sito maliny z dodatkiem cukru.
Migdałowe tosty z przecierem malinowym
Płatki migdałowe mocno zmielone blenderem.
Migdałowe tosty z przecierem malinowym
Rozbełtane jajko dokładnie wymieszane z mlekiem.
Migdałowe tosty z przecierem malinowym
Chleb tostowy w jajku i płatkach migdałowych smażony na oleju.