Migdały - dlaczego warto je jeść?

  • 1

Migdały to wyśmienity gatunek orzechów. Swoją wyjątkowość zawdzięczają składowi. Dlaczego warto je lubić?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Migdały - dlaczego warto je jeść?
fot. Fotolia

Migdały to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, mikroelementów i witamin. Skutecznie potrafią obniżać poziom cholesterolu, mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także posiadają właściwości zapobiegające przybieraniu na wadze. Są także niezwykle skuteczne przy takich dolegliwościach jak zgaga.

Spożywanie migdałów szczególnie poleca się kobietom w ciąży, głównie dlatego, że są niezwykle zdrowe, ale także dlatego, że doskonale niwelują przykre dolegliwości, takie jak poranne nudności, czy właśnie zgaga. Migdały, jak żaden inny środek (nawet najlepszy i najdroższy z aptecznej półki) poradzi sobie z uczuciem palenia w przełyku. Jednonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach wspomagają pracę mózgu i układ sercowy. Zbawienny wpływ na serce ma także wpływ arginina, aminokwas wchodzący w skład karnityny, odpowiedzialnej za wydolność mięśniową.

Migdały dla sportowców. Skład migdałów pozwala zmniejszyć dolegliwości po treningu, niweluje ból mięśni, spowodowany zakwasami. Poprawia się ogólna kondycja i wydolność mięśni. Migdały to naturalny dopalacz dla sportowców.

Migdały dla cukrzyków. Spożywanie migdałów przez cukrzyków, reguluje poziom cukru we krwi, gdyż obniża wchłanianie glukozy w jelitach.

Migdały a uroda. Są bogatym źródłem witamin A i E, nazywanych witaminami piękna. Antyoksydanty zawarte w migdałach skutecznie opóźniają efekty starzenia się skóry, zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Regularne spożywanie migdałów powoduje, że skóra staje się jedwabista i gładka.

Migdały można spożywać w dowolnej formie, jako przekąskę, do chrupania, a także jako dodatek do wielu potraw - zarówno na słodko, jak i tych wytrawnych. Idealnie komponują się z wszelakiej maści pesto, oraz dodają smaku i uroku sałatkom. Migdały w połączeniu z drobiem nadają potrawom charakteru.