Miksologia czyli napoje mieszane

Miksologia, czyli nauka o napojach mieszanych dzieli napoje na zimne i gorące, oraz na alkoholowe i bezalkoholowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Miksologia czyli napoje mieszane

Umiejętne przygotowywanie drinków jest prawdziwą sztuką. Odpowiedni alkohol, dobór pozostałych składników, wielkość porcji, techniki mieszania – te i inne zasady wymagają dużej wiedzy i doświadczenia.

Miksologia - słowem wstępu…

Miksologia, czyli nauka o napojach mieszanych dzieli napoje na zimne i gorące, oraz na alkoholowe i bezalkoholowe. Koktajle przyrządzane na bazie alkoholi są z pewnością najtrudniejsze w przygotowaniu. Nie każdy trunek można bowiem dowolnie mieszać z innymi składnikami. Najpopularniejszym trunkiem, wykorzystywanym podczas przygotowywania koktajli jest wódka. Najpowszechniejsze i najprostsze są oczywiście drinki powstające z połączenia wódki i napojów bezalkoholowych. Prawdziwą sztuką jest łączenie wódki z innymi alkoholami, doprawianie ich napojami bezalkoholowymi, a następnie efektowne dekorowanie.

Miksowanie napojów

Bardzo ważną zasadą przygotowywania drinków, jest ścisłe przestrzeganie receptury. Nawet niewielkie odstępstwo może całkowicie zmienić charakter napoju. Kolejna sprawa to miksowanie. Należy pamiętać, że czynność ta nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość, według ściśle określonych reguł. Wyróżniamy kilka metod miksowania, takich jak np. metoda nalewania (nalewanie składników bezpośrednio na lód umieszczony w szklance), metoda mieszania bezpośrednio w szkle (mieszanie wcześniej oziębionych składników z lodem lub bez), czy metoda mieszania w szklanicy barmańskiej (mieszanie składników łyżką barmańską w celu maksymalnego schłodzenia koktajlu, następnie przelanie do szkła bez lodu). Wszelkie składniki używane do drinków, a szczególnie woda, soki i napoje bezalkoholowe powinny być zmrożone lub schłodzone.

Dekorowanie napojów mieszanych

Kiedy składniki zostaną już zmieszane, warto postarać się o odpowiednią dekorację, by koktajl zachwycał również swoim wyglądem. Drinki najczęściej dekoruje się skórką cytrynową lub pomarańczową, które dzięki zawartości olejków eterycznych dodatkowo wzbogacają koktajl o świeży, charakterystyczny aromat. Do dekoracji używane są także cząsteczki owoców, oliwki, wisienki koktajlowe czy gałązki mięty. Ozdabiając koktajle pamiętać trzeba o tym, by używać tylko takich elementów, które smakowo i optycznie pasują do danego napoju. Wskazany jest minimalizm, nie warto przesadzać z ilością elementów dekoracyjnych.

Alkohol - tajemnica najlepiej smakujących napojów mieszanych

Najważniejszym składnikiem dobrego drinka jest właściwie dobrany, najlepiej markowy alkohol. Wódka Grey Goose, uznana przez amerykański The Beverage Institure za Najlepiej Smakującą Wódkę na Świecie, jest trunkiem, na bazie którego powstało mnóstwo przepisów na wyśmienite drinki. Subtelność i delikatność Grey Goose nadaje drinkom niezwykłej lekkości i finezji. Wyjątkowe koktajle na bazie Grey Goose są znane i cenione na całym świecie. Towarzyszyły hollywoodzkim gwiazdom na bankietach poprzedzających uroczystość wręczenia Oskarów, a także podczas festiwalu filmowego w Cannes.

Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?

Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu
– by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to, co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji - mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą, której używa się do produkcji pysznych, regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie, czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji - mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym smaku, który dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.

Drinki - przepisy