p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Mimry z mamrami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Sama nazwa stałą się hitem rodzinnym, a potrawa zbyt szybko znikła z stołu i talerzy :))

Mimry z mamrami

Składniki:

Mimry z mamrami

 

  • Ziemniaki na 2 – 3 osoby, najlepiej nie rozgotowujące się
  • Mielone mieszane wieprzowo-wołowe ca. 250 g
  • 1 Porree (por); wykorzystujemy tylko białą część pora
  • 1 cebula
  • ½ – 1 czerwonej papryki
  • Potarty żółty ser ca. 100 – 150 g
  • 1 kwaśna śmietana ca 200 ml
  • Mozzarella
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatowa (mielona ew. tarta)

Sposób przygotowania:

Mimry z mamrami
Ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą, następnie pociąć na plasterki o grubości ca. 4 – 5 mm. Włożyć kartofle do garnka zalać wodą, posolić i ugotować. Ziemniaki nie muszą się dogotować do końca, wystarczy gdy będą tak na pół miękkie. W tym czasie należy pociąć cebulę na połowę i następnie na takie „pół-krążki”, to samo zrobić z porem, a paprykę pociąć na kawałki, takie jak u chińczyka, ca. 0,5*3 cm. Aby nieco złagodzić pikantny smak pora i cebuli, można je lekko zeszklić (osobiście preferuję wersję pikantną). W ramach totalnego znudzenia w trakcie gotowania kartofli należy także zarumienić na luźno to mielone. W trakcie podpiekania mięska należy dodać trochę wymienionych przypraw. Piekarnik rozgrzać do ca. 180 – 200ºC

Ugotowanymi (podgotowanymi) kartoflami wyłożyć dno w żaroodpornym naczyniu, nasypać trochę zarumienionego mięsa, pociętej (ew. zeszklonej) cebuli, pory oraz papryki. Posypać pieprzem i gałką muszkatową jak i warstwą potartego sera. Powtarzać te warstwy aż naczynie będzie pełne, wtedy zakończyć to grubszą warstwą sera + pociętą na plasterki Mozzarellę. Całość zalać równomiernie śmietaną.

Po włożeniu do piekarnika pozostało około 20 – 25 min głodu. Nie piec dłużej bo spali się ser!



Smacznego :))

Tagi:

sery tarta ser