edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Mincemeat

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Konfitura ze świeżej żurawiny używana w Wielkiej Brytanii do kruchych tart lub babeczek w okresie Bożego Narodzenia

Mincemeat Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mincemeat

 

  • 60 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 75 g trzcinowego cukru
  • 300 g świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 150 g rodzynek
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 1 duża mandarynka klementynka
  • 25 ml rumu
  • kilka kropli zapachu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Mincemeat
Do rondla wlać wino, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Żurawinę opłukać, osączyć, dołożyć do wina z cukrem. Mandarynkę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Do żurawiny dodać otartą skórkę, sok z mandarynki, imbir, cynamon, goździki, rodzynki i suszoną żurawinę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu bez przykrycia gotować około 20-25 minut, aż owoce rozgorują się, a cały płyn odparuje. Rondel zdjąć z ognia, dodać miód, rum, zapach waniliowy i migdałowy. Dokładnie wymieszać. **Ja zapakowałam konfiturę do słoiczka, a po wystudzeniu umieściłam w lodówce. Według Nigelli konfitura może stać w chłodnym miejscu do tygodnia. **Goździki nadają nadzieniu goryczki, więc z powodzeniem można dać ich mniej.
Mincemeat
Cukier dodać do wina i wymieszać do rozpuszczenia.
Mincemeat
Do wina wymieszanego z cukrem dodać świeżą żurawinę.
Mincemeat
Do żurawiny dodać przyprawy i suszone owoce.
Mincemeat
Po odparowaniu i zgęstnieniu dodać rum miód i zapachy.