Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czasem się zdarza, że zostają nam białka, można je wtedy wykorzystać w przyjemny sposób piekąc np. takie babeczki. Z podanych składników wychodzi 20 babeczek o średnicy 5 cm.

Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem

Składniki:

Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem

Babeczki

Krem

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania foremek

Sposób przygotowania:

Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. 
Na końcu wrzucamy posiekaną żurawinę i razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy przepuszczony przez maszynkę twaróg. Słodzimy cukrem pudrem do smaku.

 Porcje kremu wykładamy na wystudzone babeczki.   

 

Tagi:

ciastka