agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Mini bezy z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chciałam zrobić makaroniki a wyszły małe beziki :)

Mini bezy z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini bezy z kremem

 

  • Z podanych składników wyszło mi ok 20 złożonych ciasteczek:
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy szczypta
  • bardzo gęsta śmietana lub mascarpone

Sposób przygotowania:

Mini bezy z kremem
Białka przełożyć do misy i zacząć ubijać z dodatkiem szczypty soli, gdy zmienią konsystencję ale nie będą zupełnie sztywne zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Ubijamy ok 6 minut. następnie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na największych obrotach przez 5 minut. Piana musi być lśniąca i sztywna. Nakładać przy pomocy rękawa na blaszkę wyłożoną papierem. Ja niestety rękawa nie posiadam, nakładałam więc łyżką i lekko je rozsmarowywałam żeby nie były zbyt wysokie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 110 stopni bez termoobiegu i piec 60-70 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić w nim bezy. Jak już całkowicie ostygną wyciągnąć z piekarnika, przekładać mascarpone lub tak jak ja bardzo gęstą śmietaną - clotted cream. Smacznego:)
Mini bezy z kremem
Białaka ubić na sztywno z cukrami i barwnikiem
Mini bezy z kremem
nakładać na papier za pomocą rękawa lub łyżki