aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Mini calzone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dla urozmaicenia tradycyjnej pizzy, polecam pizze w kształcie pieroga, z soczystym warzywnym środkiem. We Włoszech danie to nazywane jest calzone.

Mini calzone z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini calzone z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Mini calzone z warzywami
Do miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy mąkę, olej, sól i zioła prowansalskie. Ze wszystkich składników wyrabiamy jednolite ciasto drożdżowe.

Przekładamy je ponownie do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat lub stolnice i dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła. Połowę ciasta smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim starty na tarce żółty ser. Na serze układamy odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w plastry pieczarki. Na nich układamy umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę.

Farsz przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy brzegi tak jak przy pierogach. Wierzch calzone smarujemy olejem i układamy na blaszce.

Pieczemy przez 20 minut w 220 C. podajemy np. z sosem czosnkowym.  
Mini calzone z warzywami
Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto drożdżowe jak na pizze.
Mini calzone z warzywami
Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt koła. Układamy ser, kukurydze i pieczarki.
Mini calzone z warzywami
Na koniec układamy kawałki papryki. Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Mini calzone z warzywami
Końce ciasta dokładnie sklejamy. Pieczemy 20 minut.