jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mini focaccia dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Najprościej ujmując focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jak z każdym daniem tak i z focaccią można pokombinować:).

Mini focaccia dyniowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini focaccia dyniowa

CIASTO;

  • 1 szklanka wody,
  • 3 dag świeżych drożdży,
  • ok 300 gram mąki,
  • 2 łyżki gęstego pure z dyni,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

  • 1 mały podwójny filet z kurczaka,
  • około 120 gram dyni,
  • oliwa,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • przyprawa do pizzy,
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Mini focaccia dyniowa

ETAP 1

Mini focaccia dyniowa
Do przygotowanych składników wlewamy rozczyn

Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
W misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, tymianek, dynię, olej. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przygotowanych składników.

ETAP 2

Mini focaccia dyniowa
Wyrobione ciasto odstawiamy do podrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy dynię i fileta.

ETAP 3

Mini focaccia dyniowa
Przyprawione mięso smażymy

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy.

ETAP 4

Mini focaccia dyniowa
Pokrojoną dynie oprószamy tymiankiem

Dynie kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.

ETAP 5

Mini focaccia dyniowa
Z podzielonego ciasta formujemy placuszki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy zgrabny placek.

ETAP 6

Mini focaccia dyniowa
W placuszki wbijamy mięso, dynię i rozmaryn

Uformowane kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Następnie w ciasto wbijamy kawałki mięsa i dyni. Dodatkowo wbijamy gałązki rozmarynu. Całość oprószamy przyprawą do pizzy.
Focaccie wkładamy do piekarnika. Ustawiamy go na 180°C . Całość pieczemy około 25-30 minut do zrumienienia.


Tagi:

dynia