olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Mini gołąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniałe i szybkie gołąbki

Mini gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini gołąbki

 

  • 4 woreczki ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki vegety
  • pieprz
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 1 duża cebula
  • olej
  • mała główka białej kapusty

Sposób przygotowania:

Mini gołąbki
Ryż ugotować. Pokroić dorobniutko kapustę w cieniutkie paseczki, dodać mięso mielone. Cebulkę pokroić i usmażyć na oleju. Do całości dodać kaszę, mąkę, wegetę, starty czosnek,1 koncentrat pomidorowy. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formować kuleczki, obtaczać w mące, smażyć na ciemno-złoty kolor, następnie układać na talerzu. Nastawić wodę w garnku na sos i : dodać wegetę, koncentrat pomidorowy, chwilkę pogotować , ''rozbić'' mąkę z wodą i ''zaciągnąć'' sos pomidorowy. Do gotującego się sosu wrzucać mini gołąbki. Na ok. 2 min. Sos można wzbogacić o dodanie dwóch łyżek śmietany ''Rama'' do gotowania i odrobinę koperku.
Mini gołąbki
obtaczanie i formowanie gołąbków w mące
Mini gołąbki
gołąbki na patelni
Mini gołąbki
gołąbki gotowane w sosie
Mini gołąbki
gotowe gołąbki