WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Mini grzanki maślano - ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i uniwersalna przekąska. Idealny dodatek do sałatek i innych dań.

Mini grzanki maślano - ziołowe

Składniki:

Mini grzanki maślano - ziołowe

 

Sposób przygotowania:

Mini grzanki maślano - ziołowe

Masło

Mini grzanki maślano - ziołowe
Masło ucieramy dokładnie z czosnkiem i ziołami.

Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub bardzo dokładnie rozgniatamy. Dodajemy do masła, razem z ziołami prowansalskimi. Doprawiamy też do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Pieczywo

Mini grzanki maślano - ziołowe
Pokrojone bagietki smarujemy masłem z dwóch stron.

Małe bagietki, najlepiej lekko czerstwe, kroimy pod lekkim skosem w kromki ok 1 cm szerokości. Smarujemy przygotowanym masłem z dwóch stron.

Pieczenie

Mini grzanki maślano - ziołowe
Kromki pieczywa z masłem zapiekamy w piekarniku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i układamy przygotowane kromki na ruszcie. Pod nie podkładamy blaszkę, ponieważ tłuszcz może kapać. Pieczemy ok 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po ostudzeniu mocno stwardnieją.