kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

mini hot-dogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

pyszna przekąska np na urodziny naszej pociechy lub tzw. domówkę

mini hot-dogi

Składniki:

mini hot-dogi

 

  • ok 6 cienkich parówek ( w zależności co kto lubi)
  • 30 gram drożdży
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 gram mąki

Sposób przygotowania:

mini hot-dogi
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. drożdze zasypujemy cukrem a gdy sie rozpuszcza nalezy wymieszać je z żółtkami, dodać olej śmietane i lekko podgrzane mleko. dokladnie wymieszać.
dodac mąke i sół i zagniesc ciasto. podzielic na 2 cześci. każda rozwałkować na prostokąt ok 20x25 cm
wycinać paski o serokości ok 2 cm i 20 cm długości.
kazdy pasek zawijać spiralnie wzdłóż kielbaski.
kielbaski ukladac na blaszce i posmarowac białkiem i piec ok 20 min w temp. 180 stopni
smacznego