jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mini makowniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

. Zamiast gwiazdek można wyciąć na górę np. kształt choinki. Polecam.

Mini makowniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini makowniczki

 

  • Składniki na 12 tartaletek
  • Ciasto :
  • 300 g mąki tortowej,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 50 g cukru pudru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Tłuszcz do wysmarowania foremek,
  • Masa makowa:
  • 2,5 szklanki mielonego maku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Aromat migdałowy,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Miód do smaku-około 2 łyżki,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • Bakalie ( według uznania- u mnie orzechy, rodzynki, morele)- około ½ - ¾ szklanki

 

 

Sposób przygotowania:

Mini makowniczki
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła od foremek , które będziemy wyklejać. Z części ciasta wycinamy 12 gwiazdek. Foremki smarujemy tłuszczem. Gotowymi „kołami” wyklejamy wnętrze foremek. MASA MAKOWA: Orzechy i morele kroimy. Łączymy z rodzynkami. Mak przekładamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki i mikserem mieszamy całość. Gotowym nadzieniem wypełniamy wnętrze babeczek. Na wierzchu układamy wycięte gwiazdki. Tak przygotowane makowe tartaletki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180˚C. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mini makowniczki
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy energicznie.
Mini makowniczki
Do maku dodajemy pozostałe składniki i mieszamy-mikserem.
Mini makowniczki
wnętrze wysmarowanych tłuszczem babeczek wykładamy ciastem.
Mini makowniczki
W środek nakładamy nadzienie makowe. na wierzchu umieszczamy gwiazdkę. pieczemy.