migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Mini mazurki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może oczywiście zamiast mini mazurków zrobić jeden duży.

Mini mazurki czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini mazurki czekoladowe

 

  • 250 g miękkiego mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady (dałam 100 g deserowej i 50 g gorzkiej)
  • 150 g śmietanki 30 %
  • bakalie do dekoracji: płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Mini mazurki czekoladowe
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do lodówki do schłodzenia, na ok 40 minut, aby zesztywniało dzięki temu nie będzie lepić się do rąk i wygodniej będzie nim wylepić foremki.

Schłodzonym ciastem wylepić foremki do mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Przygotować czekoladowe nadzienie.

Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić i napełnić kruche spody.

Udekorować bakaliami.
Mini mazurki czekoladowe
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do lodówki do schłodzenia, na ok 40 minut, aby zesztywniało dzięki temu nie będzie lepić się do rąk i wygodniej będzie nim wylepić foremki.
Mini mazurki czekoladowe
Schłodzonym ciastem wylepić foremki do mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem.
Mini mazurki czekoladowe
Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Mini mazurki czekoladowe
rzygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić i napełnić kruche spody. Udekorować bakaliami.