ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Mini mazurki kajmakowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie ciasta, a właściwie mini ciasta, robię dla moich przyjaciół w formie prezentów. Zawsze wywołują uśmiech na buziach.

Mini mazurki kajmakowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini mazurki kajmakowe

 

 

  • kajmak - puszka

 

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
  • zielony barwnik spożywczy
  • zielony i biały pisak cukrowy

 

  • papier do pieczenia do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:

Mini mazurki kajmakowe

ETAP 1:

Żółtka przetrzeć przez sitko. Masło wysiekać z mąką wymieszaną z cukrem pudrem . Dodać żółtka , wodę i wyrobić ciasto . Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na ok 1 godz.

Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki . Wykroić placki w kształcie jajek. Skrawki ponownie zagnieść , rozwałkować i można wykroić np. kwiatki , które będą stanowić ozdobny brzeg. Można też zrobić zwykły wałeczek . Dwa ,, jajka,, wylepić kwiatkami.

Pieczenie - 180 stopni - ok 20 min. Wystudzić placki na kratce.

Z soku z cytryny i cukru zrobić lukier i tym lukrem wypełnić ,,jajka ,, z kwiatkami. Pozostawić , żeby wyschły. Puszkę z kajmakiem zagrzać w gorącej wodzie. Będzie się lepiej smarowało.

Posmarować gładkie ,, jajka,, i przyłożyć plackami z lukrem . Ozdobić wg uznania np. cukrowymi pisakami. Smacznego.

Mini mazurki kajmakowe
Mini mazurki przed włożeniem do piekarnika
Mini mazurki kajmakowe
Upieczone i polukrowane wierzchy mazurków

Tagi:

ciasto mazurek