SUPERPRZEPIS

Mini mazurki z czarną porzeczką

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Mini mazurki z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Dżem z czarnej porzeczki przełamuje słodycz kruchego ciasta i sprawia, że chętnie sięgamy po kolejnego mini mazurka :)

Składniki:

Mini mazurki z czarną porzeczką

 

  • 15 dag mąki pszennej tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka – białka zamrozić lub wykorzystać do innej potrawy
  • 6 dag cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • domowy dżem z czarnej porzeczki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • masło do foremek

 

Sposób przygotowania:

Mini mazurki z czarną porzeczką
Żółtka oddzielić od białek, delikatnie umieścić je na sitku, zanurzyć w rondelku z wrzącą wodą i gotować 6-7 minut, osączyć, wystudzić. Mąkę przesiać. Żółtka przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z mąką i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać do otrzymania kruszonki. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Z ciasta wykroić kółka, wylepić nimi foremki tworząc nieco wyższy brzeg. Z okrawków utoczyć wałeczki i przylepić je do brzegów, spód nakłuć widelcem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem. Kruche spody ostudzić, posmarować porcją dżemu i posypać skórką pomarańczową.
Mini mazurki z czarną porzeczką
Żółtka oddzielić od białek, delikatnie umieścić je na sitku, zanurzyć w rondelku z wrzącą wodą i gotować 6-7 minut, osączyć, wystudzić.
Mini mazurki z czarną porzeczką
Żółtka przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z mąką i cukrem pudrem.
Mini mazurki z czarną porzeczką
Z okrawków utoczyć wałeczki i przylepić je do brzegów, spód nakłuć widelcem.
Mini mazurki z czarną porzeczką
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.

Tagi:

domowe