zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mini murzynki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszne, puszyste i wilgotne mini murzynki do kawy lub herbaty

Mini murzynki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini murzynki z dżemem

 

  • 200 g margaryny Kasia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 duży cukier waniliowy ( 32 g )
  • 4 jajka
  • 300 ml dżemu truskawkowego z migdałami i żurawiną
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini murzynki z dżemem
Miękką margarynę umieścić w misce, dodać oba cukry i ucierać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku i nadal ucierać, masa będzie wyglądała jakby była zwarzona ale to nic nie szkodzi. Gdy margaryna utrze się z cukrem dodać dżem ( przepis na dżem można znaleźć w moich przepisach ) i wymieszać. Następnie do miski z masą przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i wszystko połączyć na jednolitą masę. We wgłębienia formy do muffinek włożyć foremki silikonowe lub papilotki i napełniać je maksymalnie do 3/4 wysokości ( mi wyszło 20 porcji ). Blachę z ciastem murzynkowym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut. Upieczone murzynki wyjąc z foremek silikonowych ( z papilotek nie ma potrzeby ) i lekko przestudzić po czym posypać cukrem pudrem.
Mini murzynki z dżemem
utrzec margarynę z cukrem a potem dodać dżem
Mini murzynki z dżemem
następnie dodać mąke z kakao i proszkiem do pieczenia
Mini murzynki z dżemem
ciasto rozprowadzić do przygotowanych foremek
Mini murzynki z dżemem
murzynki upiec a potem posypac cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka