SUPERPRZEPIS

Mini pączki w pudrze

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Mini pączki w pudrze Więcej zdjęć (2)

Przepis na te malutkie pączusie pochodzi z książki " Pyszne na słodko" są fajnym zastępstwem tradycyjnych pączków choć robi się je znacznie prościej.

Składniki:

Mini pączki w pudrze

ciasto:

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mini pączki w pudrze

ETAP 1:

Mini pączki w pudrze
Zanim dodamy kolejne jajko to to pierwsze musi połaczyć się z ciastem.

Wodę zagotować z masłem i cukrem, gotować do całkowitego rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać i dodać ją do gotującej się wody, energicznie wszystko wymieszać. Po wymieszaniu mąki z wodą cały czas mieszając trzymać garnek na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, następnie zestawić garnek z ognia i wystudzić.

Do przestudzonego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając ( jest to na początku dosyć trudne bo całość się nie chce łączyć ze sobą) do ucierania ja używałam robota na koniec dodać spirytus.

ETAP 2:

Mini pączki w pudrze
Do formowania pączków dobrze jest troszkę dłonie oliwą.

Kiedy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję uformować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 3:

Mini pączki w pudrze
Paczusie smazyć do uzyskania złotego kolrku.

W niedużym garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i smażyć porcjami pączki do uzyskania złotego koloru trwa to około 5 minut.

ETAP 4:

Mini pączki w pudrze

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu

ETAP 5:

Mini pączki w pudrze

każdy paczek obtoczyć w cukrze pudrze.