PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Mini paszteciki francuskie do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Paszteciki idealnie pasują do klarownego barszczu czerwonego. W tej wersji nadzienie jest prawie w 100% z mięsa.

Mini paszteciki francuskie do barszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini paszteciki francuskie do barszczu

 

  • 500g karkówki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mini paszteciki francuskie do barszczu
Karkówkę kroimy w nieduże kawałki i mieszamy w miseczce z posiekaną cebulą, olejem rzepakowym, sosem sojowym i przyprawą uniwersalną. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Następnie bez dodatku oleju smażymy mięso na patelni do delikatnego zarumienienia. Gotowe mięso mielimy na gładko w maszynce lub za pomocą blendera. Próbujemy farsz i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy i dzielimy wzdłuż na 2 paski. Na środku każdego układamy wałeczek mięsa. Następnie boki składamy i za pomocą ostrego noża odcinamy dość wąskie kawałki (paszteciki). Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu. Na koniec smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st. (termoobieg). Paszteciki możemy podawać do barszczyku na zimno, jak i na ciepło.
Mini paszteciki francuskie do barszczu
Etap 1 Farsz układamy na cieście francuskim.
Mini paszteciki francuskie do barszczu
Etap 2 Następnie zawijamy ciasto na farsz.
Mini paszteciki francuskie do barszczu
Etap 3 Wycinamy niewielkie paszteciki...
Mini paszteciki francuskie do barszczu
Etap 4 I pieczemy w piekarniku 15-20 minut.