anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przygotowanie pizzy "jak z pizzerii" wcale nie jest trudne, a mały format szczególnie spodoba się dzieciom.

Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami

 

  • CIASTO:
  • mąka tortowa - 350 g
  • ciepła woda - 175 ml
  • świeże drożdże - 12 g
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1/4 łyżeczki

 

  • SOS POMIDOROWY:
  • pomidory bez skórki - 1/2 puszki
  • oliwa – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
  • cukier - 1/4 łyżeczki

 

  • DODATKI:

 

  • pieczarki podsmażone – 300 g
  • mozzarella starta na tarce – 150 g
  • tymianek – do smaku
  • cukinia - 150 g
  • cebula – 1 szt.
  • suszone pomidory z zalewy – 10 szt.
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • oliwa /może być spod pomidorów/ - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami
SOS POMIDOROWY: oliwę i rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do garnka i zagotowuję. Ogień zmniejszam, dodaję przyprawy i cukier, dalej gotuję, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.

DODATKI: pokrojoną w piórka cebulę podsmażam do miękkości, dodaję pokrojoną cukinię, doprawiam do smaku i smażę 2-3 minuty. Patelnię zdejmuje z ognia, dodaję pokrojone pomidory odsączone z oliwy i całość odstawiam do przestygnięcia.

CIASTO: drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, ciepłą wodę i mieszam. Całość wyrabiam do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Z ciasta formuję małe, okrągłe spody do pizzy i układam je na papierze do pieczenia. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do 250°C z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła mini pizze. Ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanymi wcześniej spodami. Szybko rozsmarowuję sos i układam dodatki. Blaszkę wkładam do piekarnika na drugą półkę od góry. Piekę 8-10 minut.
Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami
Z ciasta formuję małe, okragłe spody do pizzy i układam je na papierze do pieczenia.
Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam do miękkości, dodaję pokrojoną cukinię.
Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami
Szybko rozsmarowuję sos i układam dodatki.
Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami
Blaszkę wkładam do piekarnika na drugą półkę od góry.