BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Mini pizze z porem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie mini pizze można zabrać ze soba do prac lub szkoły. Sa podane w wersji roladek. Ciekawie wyglądają i fajnie smakują.

Mini pizze z porem

Składniki:

Mini pizze z porem

 

 

  • farsz;
  • biała część pora około 10 cm
  • 15 dag wędliny (boczek i szynka)
  • garść suszonych pomidorów
  • kilka kawałków marynowanej papryki

 

  • dodatkowo;
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • przyprawa do pizzy
  • sos pomidorowy
  • bazylia

 

Sposób przygotowania:

Mini pizze z porem
Pokruszone drożdze zalewam odrobiną letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, zioła prowansalskie i dodaję olej oraz zaczyn i resztę ciepłej wody. Zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pora kroję w półplasterki i podsmażam, dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i suszone pomidory. Podsmażam ok. 10 minut. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę wędlinę. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko przestudzam. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję sosem pomidorowym opruszam przyprawa do pizzy i nakładam farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwijam w roladę. Następnie kroję w 2-3 cm plastry i układam na blasze. Piekę 20 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.