rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mini pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizzerinki zrobiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni, bo smakowały zarówno mi jak i Mężowi:) Wyszły lepsze niż ze sklepu, a dodatkowo to od nas samych zależy z czym je sobie przyrządzimy:)

Mini pizzerinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pizzerinki

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • 30 dkg boczku
  • 30 dkg sera żółtego, np. Złoty Mazur
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy
  • 1 ser mozarella

Sposób przygotowania:

Mini pizzerinki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę, olej i sól łączymy z rozrobionymi w mleku drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki (ja zrobiłam to małą miseczką), smarujemy przecierem, boki smarujemy wytopionym z boczku tłuszczem, posypujemy przyprawami i układamy składniki: Pieczone z cebulką pieczarki, pokrojony i usmażony boczek oraz ser żółty na część, a na resztę pokrojony w plasterki ser mozzarella.
Mini pizzerinki
Ciasto dzielimy na małe części i porcjujemy małe placuszki. Pokrywamy je przecierem pomidorowym i przyprawami.
Mini pizzerinki
Tworzymy smaczne kompozycje- tu z serem mozarella.
Mini pizzerinki
Tutaj z serem zwykłym- równie smaczne. I do piekarnika:)