SUPERPRZEPIS

Mini pizzerinki z otrębami i łososiem

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Mini pizzerinki z otrębami i łososiem

Pyszna przekąska karnawałowa.

Składniki:

Mini pizzerinki z otrębami i łososiem

 

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 opakowania drożdży instant
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • otręby pszenne ( 1 łyżeczka)
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • oliwki czarne i zielone
  • pomidorki koktajlowe
  • ser mozarella
  • rukola
  • sos pomidorowy
  • przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo
  • sól morska
  • pieprz w młynku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Mini pizzerinki z otrębami i łososiem
Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą i olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy i zapiekanek. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę nacieramy olejem i gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na małe kuleczki z których formujemy cienkie pizzerinki. Układamy je w blaszce. Nacieramy sosem pomidorowym. Posypujemy otrębami i układamy pokrojone w plasterki pomidorki i oliwki oraz poszarpanego łososia. Posypujemy minimalnie mozarellą. Zapiekamy w 180C ( bez termoobiegu) aż się brzegi przyrumienią. Przed podaniem dekorujemy listkiem rukoli.