Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Mini przekąski z pomidorkami chery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka przekąska z gotowego ciasta francuskiego z pomidorkami chery

Mini przekąski z pomidorkami chery Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini przekąski z pomidorkami chery

 

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • 10 dag salami pepperroni w plasterkach
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ser żółty w wiórkach
  • 15-20 pomidorków chery
  • pieprz
  • sól
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Mini przekąski z pomidorkami chery
Koncentrat mieszamy z ziołami prowansalskimi, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paski, dusimy 3-4 minuty na maśle klarowanym, studzimy. Pomidorki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy w nim krążki przy pomocy kieliszka o średnicy około 4-5 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy cienką warstwę doprawionego koncentratu, następnie plasterek salami, kilka talarków wystudzonym pieczarek i 2 plastry pomidorków. Posypujemy żółtym serem w wiórkach. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Mini przekąski z pomidorkami chery
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy w nim krążki przy pomocy kieliszka o średnicy około 4-5 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy cienką warstwę doprawionego koncentratu
Mini przekąski z pomidorkami chery
następnie plasterek salami, kilka talarków wystudzonym pieczarek i 2 plastry pomidorków. Posypujemy żółtym serem w wiórkach.