mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Mini ptysie z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, lekkie ptysie z kremem śmietanowym

Mini ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

Mini ptysie z bitą śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Mini ptysie z bitą śmietaną
W rondlu umieszczam masło, wodę, mleko, sól i cukier. Podgrzewam całość na wolnym ogniu. Zdejmuję z ognia i od razu wsypuję do rondla mąkę, mieszam łyżką aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ponownie stawiam rondel na ogniu i podgrzewam mieszając przez 2 minuty. Masę przekładam do miski. Miksuję ciasto, dodając po jednym jajku, miksuję aż masa będzie gładka, lśniąca i jednolita.
Przekładam masę do rękawa cukierniczego i wyciskam małe kopczyki na blachę wyłożoną pergaminem.
Piekę ptysie w temperaturze 180 stopni C około 15–20 minut. W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika.
Krem: Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno.
Napełniam ptysie za pomocą szprycy do dekorowania bitą śmietaną. Oprószam ptysie cukrem pudrem i podaję.