Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym

 

  • Pulpeciki:
  • 50 dag mielonej karkówki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

  • Sos:
  • 2 szkl wody
  • 1/2 kostki mięsnej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, przestudzoną cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wyrobić.Z przygotowanej masy mięsnej formować malutkie pulpeciki. Wodę zagotować z połową kostki mięsnej i do gotującej wrzucić przygotowane małe pulpeciki. Gotować aż wszystkie wypłyną na wierzch. Ugotowane pulpeciki wyjąć z wywaru, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Mąkę rozmieszać w 1/4 szkl zimnej wody tak aby nie było grudek i wlać do sosu, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Sos doprawić ostrą papryką, pieprzem oraz solą do smaku, a na koniec wsypać suszoną bazylię. Do gotowego sosu wrzucić wcześniej ugotowane małe pulpeciki i całość jeszcze gotować na małym ogniu 10 min. Gotowe pulpeciki z sosem podawać np. z kaszą gryczaną.
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym