Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Mini sałatka cezar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wersja sałatki cezar. Mini sałatka w koszyczku z parmezanu z karmelizowanym boczkiem i grzankami z patelni.

Mini sałatka cezar

Składniki:

Mini sałatka cezar

 

Sposób przygotowania:

Mini sałatka cezar
Z majonezu , jogurtu , ząbka czosnku ,anchois, odrobiny parmezanu zrobić dip , blędująć wszystko i doprawiając solą i pieprzem. Z parmezanu zrobić koszyczki rozgrzewając suchą patelnie i wsypując na nią starty ser , formując okrąg o średnicy ok. 10/12 cm. Ściągnąć ser po około 30 sekundach i nałożyć na ceramiczną bulionówkę ułożoną dnem do góry formując koszyczek. Sałatę umyć , porwać na kawałki . Wymieszać z dipem tak by listki sałaty były nim tylko oblepione. Kurczaka przyprawić , pokroić w cienkie plastry i usmażyć na rumiano. Boczek pokroić w mniejsze plastry , usmażyć na chrupko na patelni , po czym zalać miodem i skarmelizować. Odłożyć na talerz .Bagietkę pokroić po skosie , natrzeć delikatnie czosnkiem i upiec na suchej patelni na rumiano.Do koszyczka z parmezanu włożyć sałatę z dipem anchois , ułożyć kurczaka i boczek. Posypać startym grubo parmezanem. Podawać z grzankami.