PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Mini sałatki „Śledź po tatarsku”.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne zakąski ze śledzikiem :-)

Mini sałatki „Śledź po tatarsku”.

Składniki:

Mini sałatki „Śledź po tatarsku”.

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety śledziowe a’la matias
  • 1 garść mieszanki sałat
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 4 pieczarki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mini sałatki „Śledź po tatarsku”.
Do niewielkich miseczek nakładamy po porcji mieszanki sałat. Ja użyłam mieszanki sałat strzępiastych, bordowej i roszponki. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem i pieczarkami. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia, a następnie mieszamy z majonezem i przyprawiamy odrobiną pieprzu do smaku. Na każdej porcji sałaty w miseczce układamy łyżkę sałatki śledziowej, a całość dekorujemy suszoną pietruszką.