monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 105
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne,kremowe,dietetyczne i absolutnie z niewyczuwalnym szpinakiem. Ale są przesmaczne,pięknie i naprawdę godne polecania, zapraszam:)

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym

 

  • Serniczki:
  • 110 g mrożonego szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 30 g cukru brzozowego
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego 0%
  • 6 biszkoptów-20 g
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego
  • Krem gruszkowy:
  • 3 gruszki- ok. 300 g
  • 55 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 1,5 łyżki wody różnanej
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym

Serniczki:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym
rozmrożony szpinak połączyć z jogurtem i zmiksować

Szpinak przełożyć na sito i zostawić do całkowitego rozmrożenia. Odcisnąć z wody. Przełożyć o dzbanka blendera, dodać jogurt i zmiksować.

ETAP 2:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym
dodać jajo oraz cukier i ponownie zmiskowac

Dodać całe jajko oraz cukier brzozowy i ponownie zmiksować. Dodać ricottę i aromat i znów zmiksować. Wsypać proszek budyniowy i po raz ostatni dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym
na spód kazej foremki włożyć biszkopt i wlać masę serową

Do foremek na muffinki włożyć papilotki i do każdej papilotki włożyć biszkopcik ( ja użyłam takich mniejszych okrągłych, więc bez problemu zmieściły się na dnie foremki). Rozlać masę po równo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 28-30 minut. Masa powinna być ścięta. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na 4-5 godzin, u mnie cała noc.

Krem gruszkowy:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym
rozdrobnione owoce połaczyć z wodą różana i ugotowac do miękkości

Gruszki umyć, osuszyć. Z jednej ładnej sztuki wykroić 6 cienkich plasterków. Przełożyć je do wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Odłożyć na 30-40 minut.

Resztę gruszek razem ze skórką pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę różaną i dusić do miękkości owoców. Kontrolować ilość płynu w garnku, w razie potrzeby dolać 2-3 łyżki wody. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.

ETAP 5:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym
do musu gruszkowego dodać serek i wymieszać

Gruszki zdjąć z ognia, zmiksować blenderem ( nie musi być zbyt gładko). Dodać żelatynę wi dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy to nastąpi dodać serek i wymieszać, aby w kremie nie było grudek. Wstawić do lodówki na 7-10 minut, aby krem wstępnie stężał. Tężejący krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć na każdy serniczek.

ETAP 6:

Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowym
plastry gruszki uprażyć na suchej patelni

Namoczone gruszki osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć je na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażyć z każdej strony po około 1,5 minuty, ostrożnie zdjąć z patelni.

Ostudzić i udekorować serniczek. Smacznego!