aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Mini tarty z ciasta kruchego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie mini tarty to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno, a jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ciasto kruche możemy zastąpić gotowym ciastem francuskim.

Mini tarty z ciasta kruchego

Składniki:

Mini tarty z ciasta kruchego

Ciasto

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Mini tarty z ciasta kruchego

ETAP 1:

Mąkę przesiej na stolnice, dodaj pokrojone zimne masło i całość dobrze posiekaj nożem. Następnie na środku zrób niewielkie wgłębienie, wbij jajko dodaj sol cukier oraz mleko.

Całość zagniataj aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.

ETAP 2:

Mini tarty z ciasta kruchego

Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm, następnie pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm.

Na każdy kawałek połóż kawałek sera, szynkę, pokrojoną w poprzek paprykę oraz oliwki pokrojone w cienkie paseczki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.

Gotowe mini tarty piecz w temp. 180C przez ok 15-20 min. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.