VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 680]

Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini tarty z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Ciastko jest przepyszne - łosoś, szpinak z serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka.

Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem

Składniki:

Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem

 

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)
  • 200 g wędzonego na ciepło łososia
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek słodkiej kukurydzy
  • 120 g sera camembert
  • Ziarna czerwonego pieprzu
  • Szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem
W garnku rozpuszczamy masło, rozmrażamy szpinak - dusimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz połowę sera feta (pokrojonego w kosteczkę). Formę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200*C (funkcja z termoobiegiem).

Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów. Na każdym kawałku układamy szpinak, kawałki łososia wędzonego oraz kukurydzę. Pieczemy przez 20 minut. Pod koniec pieczenia na każdej tarcie rozkładamy plastry sera camembert. Wyjmujemy z piekarnika.

Na jeszcze ciepłych ciastkach rozkładamy resztę sera feta.

Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz czerwonym pieprzem.