SUPERPRZEPIS

Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą Więcej zdjęć (5)

Małe orkiszowe tarty nadziane zielonymi wiosennymi składnikami w postaci szpinaku i szparagów. Idealne na przekąskę, można również zabrać je na piknik.

Składniki:

Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą

kruche ciasto

farsz

Sposób przygotowania:

Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk.

Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami.

Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz.

Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Tarty ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż farsz się zetnie ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą
Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło.
Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą
W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą
Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.