zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2312]

Mini torcik z kiwi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pyszny torcik z bitą śmietaną i kiwi, przełamany dżemem z czarnej porzeczki. Orzeźwiający i bardzo smaczny.

Mini torcik z kiwi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini torcik z kiwi

 

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk cukru

 

Sposób przygotowania:

Mini torcik z kiwi
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno ). Białka ubić z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą. Ciasto wyłożyć do formy i piec biszkopt 30 minut w 150 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem. Kiwi obrać i pokroić na kawałki, a część w plasterki.

Każdy placek nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.

Pierwszy placek ułożyć na podkładzie lub paterze, rozsmarować dżem, wyłożyć porcję śmietany, potem kiwi i następnie placek, śmietanę i kiwi. Na koniec wykończyć tort bitą śmietaną i kawałkami kiwi ( na górze ) a plasterkami dookoła tortu.

Tort schłodzić w lodówce.
Mini torcik z kiwi
najpierw przygotować pierwszą warstwę tortu.
Mini torcik z kiwi
potem kolejne warstwy składając tort w całość
Mini torcik z kiwi
na koniec tort wykończyć i udekorować a potem schłodzić

Tagi:

torty ciasta