SUPERPRZEPIS

Mini torciki kanapkowe

  • 2
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Mini torciki kanapkowe Więcej zdjęć (4)

Dwie pyszne i proste pasty, odrobina warzyw i piękne jedzenie gotowe. W sam raz na kolację we dwoje lub na przyjęcie. Jak Wam się podoba? Zapraszam.

Składniki:

Mini torciki kanapkowe

 

  • Pasta zielona:
  • 150 g bobu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 gałązki koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pasta różowa:
  • 150 g fety półtłustej
  • 3 duże rzodkiewki
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • Dodatkowo:
  • 8 kromek chleba żytniego
  • Dekoracja:
  • Rzodkiewka, ogórki i papryka

Sposób przygotowania:

Mini torciki kanapkowe

Pasta zielona:

Mini torciki kanapkowe
zmiksowany bób wymieszać z koperkiem dokładnie

Jajka ugotować na twardo, a bób do miękkości. Bób obrać z łupin,zmiksować w blenderze. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Wymieszać ze śmietaną i przyprawami.

Dodać posiekany koperek i wymieszać.

Pasta różowa:

Mini torciki kanapkowe
fetę i rzodkiewki zmiksować dokładnie w blenderze

Fetę zmiksować blenderem. Dodać sprawione rzodkiewki, pokrojone na ćwiartki i po raz kolejny zmiksować.Wymieszać ze śmietaną oraz posiekanym szczypiorek.

Wykonanie:

Mini torciki kanapkowe
układać torcik smarując chleb pastami i układać jedną na drugą

Na talerz położyć pierwszą kromkę chleba. Posmarować zielona pastą. Ułożyć plastry ogórka. Przed położeniem kolejnej kromki, posmarować ją od spodu pastą z bobu.

Położyć i lekko docisnąć. Na wierzchniej stronie nałożyć różową pastę i rozsmarować. Położyć plastry rzodkiewki. Trzecią kromkę posmarować od spodu pastą rzodkiewkową. Ułożyć i odcisnąć. Nałożyć zieloną pastę i ogórka.

Nałożyć ostatnią (czwartą kromkę chleba). Posmarować różową pastą. Podobnie postąpić z bokami torcika. Udekorować według uznania. Drugi torcik zrobić tak samo. Następnie wstawić oba do lodówki na 3-4 godziny.

Przed podaniem warto wyjąć przekąskę na 30 minut z lodówki . postąpić z pozostałymi 4 krokami. Smacznego!