jolao

jolao

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 258]

SUPERPRZEPIS

Mini torciki z kremem limonkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatny biszkopt z dodatkiem wafelka, przepyszny krem limonkowy i polewa z białej czekolady - nic więcej do szczęścia nie trzeba.

Mini torciki z kremem limonkowym

Składniki:

Mini torciki z kremem limonkowym

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 wafelek o smaku czekoladowym

Krem

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo otartej skórki z limonki
  • 2 łyżki soku z limonki

Polewa

Dekoracja

  • 1 wafelek o smaku czekoladowym
  • 4 plasterki limonki

Sposób przygotowania:

Mini torciki z kremem limonkowym

ETAP 1:

Mini torciki z kremem limonkowym
Przygotowujemy ciasto biszkoptowe według przepisu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy żółtka i przesianą mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kakao.

Mieszamy do połączenia składników.

ETAP 2:

Mini torciki z kremem limonkowym
Do ciasta dodajemy wafelka i pieczemy 12 minut

Na koniec dodajemy rozdrobnionego w malakserze wafelka i łączymy z masą.

Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier do pieczenia i studzimy.

ETAP 3:

Mini torciki z kremem limonkowym
Z upieczonego ciasta wykrawamy kółka o średnicy 6 cm

Z wystudzonego biszkoptu rantem cukierniczym wykrawamy 12 kółek o średnicy 6 cm. Każdy torcik będzie się składał z trzech okrągłych biszkopcików.

ETAP 4:

Mini torciki z kremem limonkowym
Robimy krem na bazie mascarpone i śmietany

Przygotowujemy krem: sok i skórkę z limonki łączymy z cukrem pudrem i mascarpone.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy w dwóch porcjach do mascarpone delikatnie ze sobą mieszając.

ETAP 5:

Tak przygotowanym kremem przekładamy wykrojone wcześniej biszkopty, smarujemy również wierzch i boki ciastek. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na wierzch każdego torcika i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, aby utworzyły się "zacieki".

Torciki dekorujemy pokrojonym w trójkąty wafelkiem i plasterkami limonki.