sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Mini zapiekanki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapiekanki przygotowałam dla mojego niejadka. Bardzo mu smakowały aż skusił się nawet na dwie porcje.

Mini zapiekanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini zapiekanki

 

  • 100g mięsa mielonego
  • 3 łyżki pomidorów krojonych z puszki
  • 6 kromek bułki wrocławskiej
  • kawałek cebuli
  • kawałek czerwonej papryki
  • 3 plastry żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • keczup

Sposób przygotowania:

Mini zapiekanki
Mięso podsmażamy na oleju. Kiedy się zrumieni dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz keczupem. Paprykę oraz cebulę kroimy w bardzo cienkie paski. Kromki układamy na blaszce do pieczenia. Na nich równomiernie rozkładamy mięso oraz cebulę z papryką. Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy nim każda zapiekankę. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 10-15 minut. Bułeczka powinna być chrupiąca a ser roztopiony. Podajemy z odrobiną keczupu, ja użyłam łagodnego.
Mini zapiekanki
Mięso podsmażamy z pomidorami, doprawiamy.
Mini zapiekanki
Paprykę i cebulę kroimi w bardzo cienkie paski.
Mini zapiekanki
Na kromkach równomiernie rozkładamy mięso.
Mini zapiekanki
Na wierzchu układamy pozostałe dodatki i zapiekamy.

Tagi:

mięso sery ser