Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mintaj + kminkowe odsmażane ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najprostszy sposób na rybkę jaki znam. Wystarczy pamiętać o tym by ugotować wcześniej ( najlepiej dzień wcześniej podwójną porcję do obiadu) ziemniaki. A potem tylko zrobić prostą surówkę i usmażyć rybkę.

Mintaj + kminkowe odsmażane ziemniaczki

Składniki:

Mintaj + kminkowe odsmażane ziemniaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj + kminkowe odsmażane ziemniaczki
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z łyżką masła. Ziemniaki ( ugotowane, ostudzone) pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz- posypać kminkiem. Rozmrożone filety zalać sokiem z cytryny zmieszanym z łyżka oleju i odstawić na 5 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Wymieszać ziemniaki i smażyć dalej by zrobiły się rumiane i chrupkie. Na drugiej patelni rozgrzać olej z resztą masła . Na gorącym smażyć filety. Podawać filety obłożone rumianymi ziemniakami z kminkiem -ryba z takimi kminkowymi ziemniakami nabiera innego smaku.