pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Mintaj po grecku a la Kiełba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna rybka po grecku podpatrzona na imprezie u kolegi

Mintaj po grecku a la Kiełba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj po grecku a la Kiełba

 

  • filet z mintaja 5 sztuk
  • seler 0,8 kg
  • pietruszka 2
  • marchewka 4
  • keczup 6 łyżek
  • cebula 2
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól do smaku
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko 1
  • mąka pszenna do obtaczania
  • ocet balsamiczny 40ml
  • woda 50ml
  • przecier pomidorowy 100g

Sposób przygotowania:

Mintaj po grecku a la Kiełba
Warzywa obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Gdy zrobi się miękka dodajemy starte warzywa. Podlewamy wodą, aby się nie przypaliło i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Zabieramy się za rybę. Rozmrożone filety kroimy po połowie. Posypujemy solą oraz przyprawą do ryb. Każdy filet obtaczamy w mące. Jajko rozbijamy bez żadnych przypraw. Rybę maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ryba będzie piła tłuszcz także nie żałujmy oliwy). Wracamy do warzyw. Gdy będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i dodajemy keczup. Mieszamy ponownie i smażymy dalej bez przykrycia. Podlewamy jeszcze octem balsamicznym. Mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje. Usmażone ryby przekładamy farszem warzywnym. Wybornie smakuje na ciepło jak i na zimno prosto z lodówki. Smacznego.
Mintaj po grecku a la Kiełba
Osuszone płaty ryby dzielimy po połowie i przyprawiamy
Mintaj po grecku a la Kiełba
Panierowaną rybę smażymy na złoty kolor
Mintaj po grecku a la Kiełba
Starte na tarce warzywa dusiamy pod przykryciem
Mintaj po grecku a la Kiełba
W trakcie duszena dodajemy keczup oraz ocet balsamiczny