zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mintaj w cieście majonezowo pietruszkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

ryba w niecodziennym sosie..................

Mintaj w cieście majonezowo pietruszkowy

Składniki:

Mintaj w cieście majonezowo pietruszkowy

 

  • 6 filetów z mintaja
  • 4 szczypty soli
  • 3 szczypty przyprawy do ryb
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • Ciasto:
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3/4 szk mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 szczypty czarnej soli
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek mąki do obtaczania
  • 150 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Mintaj w cieście majonezowo pietruszkowy
Filety rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć.
Posypać przyprawami i odstawić na 15 minut.
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek mintaja obtoczyć w mące.
Następnie zanurzyć w cieście.
Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony po około 3-4 minuty.
Jeśli filety są grube czas smażenia należy wydłużyć.