LadyTrashka

LadyTrashka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Mintaj w czekoladzie z sałatką z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nietypowo przygotowany mintaj, duszony w soku jabłkowym i cynamonie, polany gorzką czekoladą z dodatkiem pieprzu cayenne, i kolorowa owocowo-warzywna sałatka to słodki wiosenny zawrót głowy, w sam raz na obiad lub wczesną kolację z ukochaną osobą.

Mintaj w czekoladzie z sałatką z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mintaj w czekoladzie z sałatką z truskawkami

 

  • Część główna:
  • 4 średnie filety z mintaja
  • 3 szklanki soku jabłkowego bez cukru
  • 3 czubate łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 liście sałaty lollo bianco – zielonej karbowanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
  • 3 szczypty pieprzu cayenne
  • Sałatka:
  • 3 liście zielonej sałaty karbowanej
  • 6 liści cykorii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ mandarynki
  • 8 łyżeczek kukurydzy
  • 6 dużych truskawek
  • Sos winegret do sałatki:
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta oregano
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w czekoladzie z sałatką z truskawkami
W dniu poprzedzającym podanie potrawy rozmrażamy filety z mintaja (jeśli nie były zamrożone, płuczemy je zimną wodą), a następnie przygotowujemy marynatę, mieszając sok jabłkowy z cynamonem. Wkładamy rybę do zalewy i zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia przekładamy wszystko do garnka i dusimy na średnim ogniu do czasu, aż mintaj wchłonie zalewę – ok. 40 min. Przygotowujemy sałatkę – zaczynamy od cykorii, którą posypujemy solą (1 łyżeczka na 6 liści). Zostawiamy cykorię na 15 minut (ale nie dłużej!), po czym spłukujemy sól chłodną wodą (dzięki temu pozbawiamy cykorię nadmiaru goryczki) i tniemy liście na paseczki. Przygotowujemy sos winegret, najlepiej w słoiczku z nakrętką, którego użyjemy jako szejkera: wlewamy 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, dodajemy przyprawy (sól, czarny pieprz i oregano), potem 9 łyżek oliwy z oliwek, a na koniec 2 łyżeczki miodu. Potrząsamy intensywnie, by wszystko ładnie się zmieszało. Czas na trzon sałatki: rwiemy na kawałki 3 liście zielonej karbowanej sałaty, dodajemy do paseczków cykorii, dorzucamy cząstki mandarynki i 8 łyżeczek kukurydzy z puszki, wszystko mieszamy razem i dzielimy na 2 równe porcje. Wybieramy 6 dorodnych truskawek, tniemy je na połówki i okraszamy sałatkę na talerzach. Na każdym talerzu kładziemy również cały, nieporwany liść sałaty lollo bianco. Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady: zagotowujemy wodę, kawałki czekolady wrzucamy do naczynia, które następnie wkładamy do innego naczynia z wrzątkiem. Gdy tabliczka się rozpuści, dodajemy doń 3 szczypty pieprzu cayenne i starannie mieszamy. Pilnujemy, by czekolada pozostała w stanie płynnym, w razie czego ponownie podgrzewamy wodę. Kiedy mintaj jest już gotowy (czyli wchłonął sok z cynamonem), wyjmujemy go z garnka i kładziemy po dwa filety na każdym z liści, które tworzą w ten sposób ozdobne „leżanki”. Polewamy rybę czekoladowym sosem. Następnie bierzemy „szejker” z winegretem i jeszcze raz solidnie potrząsamy. Przelewamy sos do szklanki, by łatwiej było rozdzielić na 2 równe porcje, i przy pomocy łyżki polewamy sałatkę. Z wielką przyjemnością spożywamy posiłek. Smacznego!
Mintaj w czekoladzie z sałatką z truskawkami
Złocisty sos winegret dodaje wyrazu owocowo-warzywnej sałatce i wspomaga apetyt.